zingen met mensen met dementie

de zachte kracht van zingen

Samen zingen - in de vorm van een Individuele Zangsessie- is bewezen effectief voor mensen met dementie. Het activeert de slapende en verwaarloosde netwerken in de hersenen, zoals bijvoorbeeld het muzikale en emotionele geheugen. Emoties kunnen een uitweg vinden en dat werkt ontspannend en verzachtend. Zingen masseert als het ware de mens met geheugenproblemen weer wakker, en haalt hem of haar weer in het hier en nu. Wederzijds ervaar je helderheid en verbinding.

 

Veel mensen met dementie bloeien helemaal op wanneer ze samen met hun naaste zingen. Vooral in situaties waarin je elkaar niet meer begrijpt, kan samen zingen iemand weer verbinding en rust brengen. Ook bij afasie, als mensen niet uit hun woorden kunnen komen, werkt zingen wonderbaarlijk. Als vanzelf komen liedteksten terug in het geheugen, en zingt iemand volop mee. Vaak is daarna weer een gesprek mogelijk, of spreekt men plotseling volzinnen.

 

een paar reacties die ik mocht ontvangen:

 

“Het zingen met jou is zo ongeveer het enige wat ze zich nog herinnert. Ze kijkt er reikhalzend naar uit.”

 

“Wij waren nooit zo open over gevoelens thuis. Met het zingen met jou heeft ze een uitlaatklep gevonden waardoor ze haar

   opgekropte emoties kan luchten. Een opluchting voor iedereen.”

 

Het zingen geeft hem troost, het helpt hem de realiteit te verwerken.“

 

“Ik zie tijdens het zingen mijn moeder weer zoals ze altijd was.“

 

 

 

 

de foto's zijn gemaakt door Renske Vrolijk